Mleko wydłuża życie?
24 lipca 2009, 08:12Picie mleka zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca lub udaru aż o 15-20%.
Szkoda pieniędzy na suplementy diety
18 grudnia 2013, 06:49Specjaliści uważają, że powinniśmy przestać marnować pieniądze na suplementy diety czy multiwitaminy, które nie tylko nie przynoszą żadnych korzyści, ale mogą też zaszkodzić. Takie zalecenie znalazło się w nocie edytorskiej do artykułów opublikowanych w najnowszym numerze Annals of Internal Medicine
WUM: rozpoczął się program diagnostyki czynnościowej mikrokrążenia wieńcowego
8 września 2021, 10:20Na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM) wystartował program diagnostyki czynnościowej mikrokrążenia wieńcowego. W ten sposób można wykryć zmiany w najdrobniejszych tętnicach serca i stwierdzić, czy, jak to wyjaśniono w komunikacie uczelni, przyczyną dolegliwości dławicowych jest [właśnie] choroba mikrokrążenia.
Plotkarska Wikipedia
6 lipca 2006, 13:18Śmierć Kena Laya, byłego szefa firmy Enron, stała się kolejnym przykładem licznych słabości Wikipedii. W ostatnich miesiącach wokół projektu stworzenia otwartej encyklopedii niejednokrotnie rodziły się poważne, głośne nieporozumienia.
Atomowy czujnik magnetyczny zbada serce
15 października 2010, 15:36Naukowcy z amerykańskiego National Institute of Standards and Technology (NIST) i niemieckiego Physikalisch Technische Bundesanstalt (PTB) ocenili w warunkach bardzo zbliżonych do wymaganych podczas testów klinicznych przydatność atomowego czujnika magnetycznego do śledzenia pracy ludzkiego serca (Applied Physics Letters).
Małe białko z dużą rolą
18 stycznia 2016, 12:56Naukowcy zidentyfikowali białko, które odgrywa kluczową rolę w skurczu mięśnia sercowego. Ponieważ jest ono kodowane przez transkrypt, który wcześniej uznawano za niekodujące RNA, rodzi to podejrzenia co do ukrytej roli innych "niekodujących" RNA.
Dziurawione działa lepiej
3 stycznia 2008, 23:35Okazuje się, że termoablacja – metoda stosowana zwykle do niszczenia guzów – daje bardzo dobre rezultaty również u pacjentów po zawale serca. Choć procedura nie jest łatwa do przeprowadzenia, wstępne badania wykazały, że może nawet o kilkadziesiąt procent zmniejszyć śmiertelność wśród chorych. Inną jej zaletą jest ograniczenie liczby zabiegów wszczepiania tzw. rozruszników serca.
Czemu zimno wyzwala zdarzenia sercowo-naczyniowe?
1 marca 2012, 13:31Osoby z chorobami serca mogą nie być w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu na tlen podczas wdychania zimnego powietrza.
Dzięki szczegółowej wiedzy dot. krzepnięcia będzie można opracować nowe metody leczenia chorób serca czy demencji
18 lutego 2019, 09:44Naukowcy opisali szczegóły regulacji krzepnięcia przez organizm. Może to pomóc w opracowaniu lepszych metod zapobiegania i terapii m.in. chorób serca, udarów czy otępienia naczyniowego.
Czekolada obniża śmiertelność po zawale
14 sierpnia 2009, 11:05Czekolada zwiększa przeżywalność pacjentów po przebytym zawale serca. Osoby, które jedzą ją 2 lub więcej razy na tydzień, ok. 3-krotnie obniżają prawdopodobieństwo śmierci z tego powodu. Mniejsze ilości nie działają już tak silnie, nadal jednak zapewniają jakąś ochronę (Journal of Internal Medicine).
